Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Verzekeringsartsen stappen uit overleg met UWV

18-12-2017 - De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) en vakvereniging voor UWV-verzekeringsartsen Novag zijn uit het overleg met het UWV gestapt over een oplossing voor het tekort aan verzekeringsartsen bij de uitkeringsinstantie. De artsenorganisaties zijn niet blij met de manier waarop informatie over het nog prille overleg naar buiten is gebracht.

De NVVG en Novag zitten met onder andere het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan tafel in een ‘vertrouwelijke denktank’ die met ‘innovatieve en creatieve ideeën’ wil komen hoe het artsentekort bij het UWV kan worden aangepakt, licht NVVG-voorzitter Rob Kok toe.

Die denktank was in november voor het eerst bij elkaar gekomen. De NVVG had nog enkele vragen over de werkwijze en verwachtte daar bij een tweede bijeenkomst vorige week meer duidelijkheid over te hebben. Maar vorige week stuurde SZW-minister Wouter Koolmees een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van dit dossier, waarin deze expertgroep al werd aangekondigd. Behalve de NVVG, Novag, het UWV en het ministerie doen ook de NVAB en afgevaardigden van het VUmc en AMC mee, valt daarin te lezen. Volgens Koolmees zou de groep uiterlijk per maart oplossingen aandragen.

Kok zegt zich daardoor overvallen te voelen; reden om de medewerking aan de denktank voorlopig op te schorten. ‘Je moet niet iets communiceren voordat het goed en wel besproken is.’ Hij wacht nu eerst een uitnodiging van het UWV af om in een gesprek het geschade vertrouwen te herstellen. Ook Novag-voorzitter Wim van Pelt vindt het niet kies dat ‘doelstelling en termijn voor een oplossing al zijn genoemd voordat deze zijn besproken’. Hij vindt het kwalijk dat het UWV binnen enkele maanden een oplossing verwacht ‘terwijl het dit probleem al jaren creëert’.

Het UWV laat via een woordvoerder weten het te betreuren dat de twee organisaties zich hebben teruggetrokken. ‘We hechten eraan dat ze weer meedoen, dus we zullen ze opnieuw uitnodigen in de hoop dat ze daarop in willen gaan.’

Het UWV heeft 726 artsen nodig, maar er zijn 710 beschikbaar. Dat zijn 562 verzekeringsartsen, aiossen en aniossen in dienst van het UWV. Daarnaast zijn er 135 plaatsen ingevuld door extra aniossen en verzekeringsartsen in te huren, personeel over te laten werken en gepensioneerde artsen door te laten werken. Door het tekort loopt de achterstand in beoordelingen op tot 15 à 17 duizend, genoeg werk om een jaar lang veertig tot vijftig voltijd werkende artsen bezig te houden, aldus minister Koolmees.

Vorige maand bleek uit een peiling van de Novag dat ruim 35 procent van de verzekeringsartsen die bij het UWV werkzaam zijn, daar weg wil om te gaan werken bij een nieuw bedrijf, om vandaaruit te worden ingehuurd door het UWV. Nog eens bijna 42 procent gaf toen aan daar ‘misschien belangstelling’ voor te hebben. ‘Die resultaten verrasten ons enigszins’, aldus Novag-voorzitter Van Pelt. ‘Hoewel we wisten dat er onvrede heerste onder de verzekeringsartsen over de professionele werkomgeving bij het UWV en de achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden.’ Maar de uitkomst is volgens hem een signaal om de optie van een nieuw op te richten bedrijf ‘serieus te onderzoeken’.

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts