Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Arts in Spe Banen ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Stichting vecht lagere uitbetaling zonder contract aan

  11-01-2018 - De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze wil via een proefproces voor elkaar krijgen dat zorgaanbieders meer kosten vergoed krijgen van zorgverzekeraars waar ze geen contract mee hebben gesloten. De Stichting heeft de twee zorgverzekeraars VGZ en Menzis voor de rechter gedaagd omdat zij volgens de stichting de Zorgverzekeringswet overtreden. Lees het hele artikel »

 • Levenseindekliniek ziet vraag naar euthanasie stijgen

  11-01-2018 - De Levenseindekliniek heeft vorig jaar bijna 2500 aanvragen voor euthanasie ontvangen. Dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van 2016. Er werden 747 hulpvragen ingewilligd, een toename van zo’n 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Lees het hele artikel »

 • Iets meer donoren na overlijden

  11-01-2018 - Het aantal mensen dat na overlijden organen of weefsel heeft afgestaan voor transplantatie is vorig jaar iets gestegen. In totaal ging het om 244 mensen, 4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) donderdag bekend. Lees het hele artikel »

 • Huisarts Tack overdonderd door reacties open brief

  11-01-2018 - Overdonderd. Zo voelt huisarts Marloes Tack zich na alle reacties die ze kreeg op haar open brief over de bureaucratische rompslomp waar ze tegenaan loopt. Ze is hoopvol dat de combinatie van nieuwe bewindslieden plus de toenemende weerstand onder artsen tegen de registratiedruk voldoende is om een verandering in gang te zetten. Lees het hele artikel »

 • UMCG in 2018: investeren in verpleging, werkplezier en preventie

  10-01-2018 - Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie. Dat zijn de belangrijkste thema’s waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en ‘oog en oor’ houden voor elkaar (‘zie de mens’) is daarbij belangrijk, zo maakte bestuursvoorzitter Jos Aartsen duidelijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. Traditiegetrouw had Aartsen ook nog enkele ‘boodschappen’ voor politiek Den Haag. Zo riep hij politici op hun blik te verbreden als het gaat om de verdeling van middelen tussen de verschillende sectoren en het eindelijk oplossen van de aardbevingsproblematiek. Verder werden er diverse prijzen en beurzen uitgereikt op het gebied van zorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen. Lees het hele artikel »

 • Machiavelliprijs voor SheDecides

  09-01-2018 - De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar oud-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor haar initiatief SheDecides. ‘Deze beweging bracht in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie’, aldus het juryrapport. Lees het hele artikel »

 • Wet BIG krijgt minimumeis voor kundigheid

  09-01-2018 - Aan de herregistratie van BIG-beroepsbeoefenaars zullen meer uitgebreide eisen worden gesteld. Een tweede vernieuwingsronde van de Wet Big moet het mogelijk maken om te verlangen dat beroepsbeoefenaars ook een minimaal aantal uren aan deskundigheidsbevorderende activiteiten ondernemen. Lees het hele artikel »

 • E-mailaccount arts AVL gehackt

  09-01-2018 - Het e-mailaccount van een arts van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) blijkt te zijn gehackt. Het AVL heeft patiënten van de arts geïnformeerd, omdat het ziekenhuis niet kan uitsluiten dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien. Lees het hele artikel »

 • Surseance aangevraagd voor huisartsenpraktijk

  09-01-2018 - De rechtbank Den Haag heeft uitstel van betaling toegekend aan een huisartsenpraktijk in Den Haag. Het betreft een praktijk waar de Ondernemingskamer eind vorig jaar al ingreep na een langlopend geschil tussen een betrokken huisarts en praktijkmanager. De bewindvoerder hoopt volgende week duidelijkheid te hebben of de praktijk voort kan blijven bestaan. Lees het hele artikel »

 • Akkoord over BIG-herregistratie arts IGT

  08-01-2018 - Artsen internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde die vanaf 2015 als profielarts geregistreerd staan, komen met terugwerkende kracht tóch in aanmerking voor BIG-herregistratie. Dit is het resultaat van overleg tussen NVTG, KNMG en CIBG/VWS naar aanleiding van problemen die tropenartsen en AIGT’s ondervonden bij de BIG-herregistratie. Eind vorige week is de uitkomst bekendgemaakt. Lees het hele artikel »

 • Ophef over onderzoekssubsidie door sigarettenfabrikant

  08-01-2018 - De Universiteit Utrecht moet haar schadelijke banden met de tabaksindustrie onmiddellijk verbreken. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Oncologie, die in een brief reageert op onderzoekssubsidie van sigarettenfabrikant Philip Morris. Lees het hele artikel »

 • Aantal vuurwerkslachtoffers op SEH blijft dalen

  05-01-2018 - Op SEH-afdelingen zijn op oud- en nieuwsjaardag 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld. Dat is opnieuw een afname. Dat blijkt uit cijfers van Stichting VeiligheidNL. Bij huisartsenposten zijn naar schatting nog eens zo’n 700 slachtoffers met lichter letsel behandeld. Lees het hele artikel »

 • Engelse huisartsen verzwijgen giften van farmaceuten

  05-01-2018 - Britse huisartsen nemen miljoenen ponden aan van de farmaceutische industrie zonder deze giften te registreren. Dit blijkt uit een onderzoek van BMJ in samenwerking met de Universiteit van Bath en de Lund Universiteit, dat donderdag werd gepubliceerd. Lees het hele artikel »

 • Vaccinatie om difterie-uitbraak Bangladesh

  05-01-2018 - Bengaalse schoolkinderen krijgen een gratis schoolboek en een difterie- en tetanus-vaccinatie, op hun eerste schooldag na de kerstvakantie. Schoolkinderen in de districten Ukhia en Tekhnaf krijgen de inenting vanwege de recente difterie-uitbraak in de nabijgelegen Rohingya-vluchtelingenkampen. Lees het hele artikel »

 • Bijwerken dossier kost zorgmedewerker gemiddeld een dagdeel per week

  05-01-2018 - Het bijwerken van het zorgdossier kost medewerkers uit de jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg gemiddeld een dagdeel per week. Dit gaat ten koste van de tijd die zorgverleners kunnen besteden aan de zorg en aandacht voor cliënten. Zo blijkt uit onderzoek van Ictivity, specialist in het automatiseren van werkplekken. Aan het onderzoek hebben ruim 500 medewerkers deelgenomen die werkzaam zijn binnen Nederlandse zorginstellingen. Lees het hele artikel »

 • Aantal overstappers zorgverzekering via vergelijkingssite groeit

  04-01-2018 - Het aantal overstappers van zorgverzekeringen stijgt flink ten opzichte van vorig jaar bij onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, namelijk met 45%. Of het nationale aantal overstappers ook zo fors is toegenomen, durft de vergelijkingssite niet te zeggen. De meest gekozen verzekeringen zijn die van Anderzorg en Univé. Van alle overstappers kiest een derde voor enkel een basisverzekering en twee derde voor minimaal één aanvullende verzekering. Een grote meerderheid van de overstappers, 75%, kiest voor een naturaverzekering. Daarnaast gaat 70% voor het standaard eigen risico van 385 euro en kiest 25% het hoogste eigen risico van 885 euro. De meest populaire aanvullende verzekering is die voor de tandarts, met 75% vergoeding tot maximaal 250 euro per jaar als meest gekozen dekking. Bijna de helft van alle zorgverzekeringen werd afgesloten in de laatste vijf dagen van het jaar. Lees het hele artikel »

 • Nierteams succesvol met werven donoren

  04-01-2018 - Speciale nierteams die voorlichting geven aan buren en familie van nierpatiënten, zorgen voor ‘vier tot vijf keer’ meer aanmeldingen van mensen uit de naaste omgeving van patiënten die een nier willen donoren. Dat stelt nefroloog Willem Weimar van Erasmus MC en landelijk projectleider van de nierteams. Lees het hele artikel »

 • Pool bedrijfsartsen voor second opinion van start

  04-01-2018 - Een groep van dertig bedrijfsartsen is vanaf deze maand inzetbaar voor werknemers die een second opinion willen. Het gaat om twintig artsen die werken bij grote arbodiensten en tien artsen die zelfstandig werken, of bij een kleine arbodienst. Lees het hele artikel »

 • Voedingscentrum lanceert keuze-app voor in de supermarkt

  04-01-2018 - Het Voedingscentrum lanceert vandaag de ‘Kies Ik Gezond?’-app. Met de app kan het winkelend publiek de voedingswaarden van producten opzoeken en vergelijken, wat een gezonde keus moet vergemakkelijken. Lees het hele artikel »

 • Jonge stamceldonoren gezocht

  04-01-2018 - Ongeveer 190.000 18-jarigen ontvangen zaterdag een brief van het ministerie van VWS met de vraag ze orgaandonor en/of stamceldonor willen worden. Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren Matchis wil het bestand verjongen, mede omdat stamcellen van een jonge donor beter aanslaan bij patiënten. Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts