Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Franse arts wil behandeling staken, moeder smeekt Macron

16-04-2018 - De jarenlange strijd tussen familieleden van Fransman Vincent Lambert is afgelopen week in een stroomversnelling geraakt. Maandag liet zijn behandelend neuroloog in Reims weten volgens de wens van de echtgenote van Lambert de behandeling te zullen stoppen. De moeder van Lambert daarentegen richtte een smeekbrief aan president Macron om haar zoon te redden.
Franse arts wil behandeling staken, moeder smeekt Macron

De 42-jarige Lambert ligt met de ogen open in een ziekenhuisbed, maar zonder tekenen van bewustzijn. De voorheen psychiatrisch verpleegkundige ligt volgens de media sinds 2008 in een niet-responsief waaksyndroom, voorheen vegetatieve toestand genoemd. Hij wordt sinds die tijd in een ziekenhuis in leven gehouden na een ernstig verkeersongeluk. In 2015 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dat artsen in het ziekenhuis in de Franse stad de behandeling mochten staken.

De neuroloog kondigde afgelopen maandag aan de behandeling over tien dagen te stoppen. Dat gebeurt in overeenstemming met de wens van zijn vrouw Rachel en enkele broers van hem. Lamberts katholieke ouders, zijn zus en halfbroer daarentegen verzetten zich daartegen. ‘Mijn zoon is ter dood veroordeeld’, schrijft moeder Viviane aan president Macron. ‘Vincent is gehandicapt, maar hij leeft’, aldus de brief aan het staatshoofd. Bij de zaak van de Amerikaanse patiënte Terri Schiavo in 2005 speelde eenzelfde onenigheid in de familie en werd ook president George Bush betrokken.

Zondag reageerde paus Franciscus op de ‘verdrietige en complexe situatie’ van Lambert. De paus sprak de wens uit, volgens een tweet van France 2-correspondent François Beaudonnet, dat ‘iedere zieke wordt gerespecteerd en verzorgd zoals past bij zijn gezondheidstoestand’.

Jan Lavrijsen, senior onderzoeker ouderengeneeskunde, doet met zijn onderzoeksgroep aan het Radboudumc onderzoek naar medische beslissingen bij deze patiënten. Lavrijsen: ‘In Nederland mogen artsen zinloos medisch handelen staken, maar we weten dat er ook patiënten langdurig worden doorbehandeld in deze toestand. We denken dat het vooral de families zijn die dat wensen. We interviewen nu artsen en families om de achtergronden te achterhalen.’ Volgens Lavrijsen ligt in Nederland het besluit bij de arts na overleg met de familie, anders dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië waar de zaak altijd aan de rechter wordt voorgelegd. Ook in Frankrijk beslist de arts, maar de familie moet daar wel mee instemmen.

Bekijk hier een tijdlijn en tevens de steunactie 'Je soutiens Vincent', reeds door 88515 mensen getekend

Meer actueel

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts