Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Arts in Spe Banen ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Meerdere abortussen vooral bij alleenstaande moeder

  23-03-2018 - Nederlandse vrouwen die herhaald abortus laten verrichten, hebben meestal geen vaste relatie, minimaal één kind en zijn 25 jaar of ouder. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). Abortusartsen hopen met dit inzicht in de demografische gegevens vrouwen beter te kunnen voorlichten over anticonceptie om het aantal herhaalde abortussen terug te dringen. Lees het hele artikel »

 • Blokhuis wil kinkhoestvaccin voor zwangeren

  23-03-2018 - Het kinkhoestvaccin moet aan alle zwangere vrouwen in Nederland worden aangeboden. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad. Voor de zomer moet duidelijk worden hoe het vaccin zou moeten worden verstrekt, en of het betaalbaar is. Lees het hele artikel »

 • FMS zoekt absurde voorbeelden administratielast

  23-03-2018 - De Federatie Medisch Specialisten (FMS) is op zoek naar de ‘meest absurde’ voorbeelden van administratielast. De specialistenorganisatie roept medisch specialisten, aiossen en aniossen op om deze extreme staaltjes van regeldruk aan te dragen. Lees het hele artikel »

 • 27 medaillewinnaars zorg, welzijn en sport gehuldigd in IJsselhallen Zwolle

  22-03-2018 - Ontknoping nationale finale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes - De sector zorg, welzijn en sport is 27 jonge medaillewinnaars rijker. 650 mbo-studenten lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 15 t/m 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo-leslocaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en bloembinden tot bouwtimmeren en grafisch ontwerpen. Door deze wedstrijden krijgt aanstormend vaktalent een podium waarmee ze laten zien wat het mbo te bieden heeft en tillen ze het beroepsonderwijs naar een hoger niveau. Lees het hele artikel »

 • CBG bezorgd over tekort smalspectrumantibiotica

  22-03-2018 - Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich zorgen over een toenemend tekort aan met name smalspectrumantibiotica. Patiënten krijgen daardoor vaker een breedspectrumantibioticum dat werkt tegen meerdere soorten bacteriën. Dit vergroot echter het risico op resistentie. Lees het hele artikel »

 • ‘Stop medicalisering lagerugklachten’

  22-03-2018 - Lagerugklachten zijn een symptoom, geen ziekte. De exacte oorzaak is meestal onbekend; in 95 procent van de gevallen is er geen verklaring voor de klachten. MRI- en CT-scans zijn nutteloos; de afwijkingen die gezien worden, komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder lagerugklachten. Lees het hele artikel »

 • Steeds minder vrouwen gebruiken hormonale anticonceptie

  21-03-2018 - Het aantal vrouwen dat hormonale anticonceptie gebruikt is in de afgelopen twee jaar sterk gedaald. In 2015 gebruikten nog 480 op 1000 vrouwen hormonale anticonceptie; in 2017 waren dat 430 op 1000 vrouwen. In 2017 werd aan ongeveer 1,7 miljoen vrouwen in Nederland hormonale anticonceptie verstrekt. Lees het hele artikel »

 • Zwangerschap huisarts stokt pensioenopbouw

  20-03-2018 - Het opnemen van zwangerschaps- en bevallingsverlof door zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals huisartsen, zou geen invloed moeten hebben op de pensioenopbouw binnen een beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Staatssecretaris Menno Snel wil de regelgeving gaan aanpassen. Lees het hele artikel »

 • Erasmus MC-Sophia meldt lek e-mailadressen jonge patiënten

  20-03-2018 - Het Erasmus MC-Sophia heeft melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In een nieuwsbrief aan ouders en patiënten jonger dan 18 jaar van de afdeling Kinderinfectieziekten/immunologie waren de e-mailadressen van alle geadresseerden zichtbaar. Lees het hele artikel »

 • Inspectie ziet wel wat in ‘spiegelen zonder advies’

  19-03-2018 - Spiegelen zonder advies, dus het terugkoppelen van inspectiebevindingen zonder daarbij een oordeel te geven, lijkt een effectieve interventie. Dat stelde inspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en bijzonder hoogleraar Ian Leistikow in zijn oratie afgelopen vrijdag. Lees het hele artikel »

 • Steeds minder tbc-patiënten in Nederland

  19-03-2018 - Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar voor het eerst sinds de start van de metingen in 1950 gedaald tot onder de 800. Volgens gezondheidsinstituut RIVM ging het in totaal om 787 tbc-patiënten, 11 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. Lees het hele artikel »

 • Een op de vijf kampt met slapeloosheid

  16-03-2018 - Een op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampte in 2017 regelmatig met slaapproblemen, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen: ze vallen moeilijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. Waarom zo veel mensen slecht slapen, is niet bekend. Lees het hele artikel »

 • Geneeskundestudenten hebben te weinig medicijnkennis

  16-03-2018 - Het farmacologie- en farmacotherapieonderwijs van geneeskundeopleidingen in Europa moet beter; de studenten hebben onvoldoende kennis en vaardigheden om rationeel voor te schrijven. Dit blijkt uit onderzoek van David Brinkman waar hij donderdag 15 maart op is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lees het hele artikel »

 • Minister bezorgd om ‘poederzelfmoord’ 19-jarige

  16-03-2018 - Minister Hugo de Jonge vindt het ‘heel zorgelijk’ dat het zogeheten zelfmoordpoeder een eerste slachtoffer heeft gemaakt. Het is goed dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, zegt de vicepremier. Dat onderzoek moet ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij de zelfmoord van de 19-jarige Ximena. Lees het hele artikel »

 • Psychiater Glenn Helberg tv-therapeut BN’ers

  15-03-2018 - Psychiater Glenn Helberg start vanavond met een zesdelige tv-serie, The Therapist, waarin hij gesprekken voert met bekende Nederlanders. In deze eerste aflevering praat hij met Sylvana Simons. Lees het hele artikel »

 • 'Huisarts kan hoge werkdruk amper aan'

  15-03-2018 - Twee derde van de huisartsen in Nederland vindt de werkdruk te hoog. Daardoor staat de kwaliteit van de huisartsenzorg onder druk, meldt artsenorganisatie LHV op basis van onderzoek door Newcom Research. Lees het hele artikel »

 • EU-parlement stemt voor EMA in Amsterdam

  15-03-2018 - De komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan Nederland nagenoeg zeker niet meer ontglippen. Het Europees Parlement heeft de verhuizing van Londen naar Amsterdam goedgekeurd, op voorwaarde dat de autoriteiten elk kwartaal rapporteren over de voortgang van de bouw van het nieuwe kantoor aan de Zuidas. Lees het hele artikel »

 • Onderzoek drainage galwegkanker stopt na hoge mortaliteit

  14-03-2018 - Een trial onder patiënten met galwegkanker is gestaakt, omdat 14 van de 54 deelnemers zijn overleden. Dat bevestigt het AMC in Amsterdam naar aanleiding van publicaties door het AD en de NOS. Het onderzoek begon in 2013 en werd in 2016 beëindigd vanwege de hoge mortaliteit. Twee bestaande methoden van galwegdrainage werden vergeleken. Het AMC leidde de trial, waaraan ook de umc’s in Groningen, Maastricht en Rotterdam meededen. Lees het hele artikel »

 • KNMG: ‘Garantie medische vertrouwelijkheid AIVD’

  13-03-2018 - De KNMG heeft van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) garanties gekregen dat medische gegevens vertrouwelijk zullen blijven. De inlichtingendienst mag en zal nooit willekeurig medische dossiers en gegevens verzamelen. Ook moet de AIVD medische gegevens ‘in principe’ direct verwijderen als zij deze tegenkomt. Bovendien mag de AIVD alleen zogeheten ‘ongeëvalueerde data’ delen met buitenlandse diensten wanneer deze diensten aan ‘strenge criteria’ voldoen. Lees het hele artikel »

 • Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

  12-03-2018 - Sneller en onder begeleiding naar huis vanaf de Spoedeisende Hulp - Het komt steeds vaker voor dat kwetsbare patiënten op de Spoedeisende Hulp wel naar huis mogen, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet alleen naar huis met het openbaar vervoer en hebben geen netwerk om te helpen. Daarom hebben het Rode kruis, drie Rotterdamse ziekenhuizen en Laurens samen een nieuwe voorziening in het leven geroepen. Het Rode Kruis brengt de kwetsbare patiënten vanaf de SEH naar huis en helpt hen thuis op weg. Het gaat om een proefperiode van 3 maanden. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts